Albastru pur – Tracy Chevalier

„Ştii cum se întâmplă când îţi cumperi un album muzical şi esti obsedat de el o vreme şi-l asculţi tot timpul şi ştii toate cântecele de pe el. Şi crezi că-l cunoşti foarte bine şi înseamnă ceva deosebit pentru tine. Pe urmă, într-o bună zi încetezi să-l mai asculţi – fără nici un motiv. Nu e o hotărâre conştientă. Pur şi simplu brusc nu mai simţi nevoia să-l asculţi. Nu mai are aceeaşi forţă. Poţi să-l auzi şi să ştii că sunt tot cântece bune, însă şi-au pierdut vraja ce-o exercitau asupra ta.”

albastru pur

Albastru pur este o poveste încărcată de dramă,  învăluită în mister şi simbolistică. Amprenta spirituală este una puternică, firul narativ gravitând în jurul Fecioarei Maria, a veşmântului  Ei de un albastru magic. Culoarea capătă conotaţii premonitorii şi decisive în viaţa protagonistelor – Isabelle du Moullin şi Ella Turner, la distanţă de câteva secole. Povestea se divide în două planuri temporale, trecut şi prezent. La Rousse, din cauza părului roşu, asociat cu vrăjitoria de către comunitatea îngrădită de superstiţii în care trăia, aşa cum este poreclită Isabelle du Moulin, devenită Tournier în urma căsătoriei, duce o viaţă chinuită, îngrădită, stigmatizată. Din cauza persecuţiei hunegoţilor, în contextul reformei protestante, familia Tournier trebuie să se refugieze în Elveţia.

„Albastrul din vis este luminos. Foarte viu. Dar este luminos și în același timp întunecat. Nu știu termenii tehnici prin care să-l descriu. Reflectă multă lumină. Este frumos, dar în vis mă întristează. Și mă și înalță. E ca și cum culoarea ar avea două fațete.”

500 de ani mai târziu, Ella Turner se mută în Franţa, unde îşi redescoperă rădacinile franceze şi are parte de vise în care un albastru nedefinit, cu un impact ciudat, o transpune în trecutul strămoşilor săi. Asemănarea sa cu Isabelle, aşa cum vom descoperi pe parcursul cărţii este misterioasă şi izbitoare – putem oare vorbi despre o reîncarnare? Tot mai curioasă şi decisă să îşi cunoască rădăcinile şi să descopere ce vrea să îi transmită acel vis repetitiv, Ella pleacă pe urma strămoşilor săi, ajungând în Elveţia, tot mai aproape de Isabelle. Săpând tot mai adânc în trecut, Ella descoperă un secret zguduitor, îngropat cu sute de ani în urmă. În acelaşi timp se redescoperă pe ea însăşi, viziunea asupra propriei vieţi schimbându-i-se complet.

„O lumină albastră o înconjoară, aducându-i o clipă alinarea.”

Povestea curge frumos, suspansul creşte cu fiecare pagină, fiind tot mai curioasă să aflu ce s-a întâmplat cu micuţa Marie, cu Isabelle, cu Ella, care era semnificaţia visului, ce le leagă, la sute de ani distanţă pe cele două femei. Mi-a plăcut tenta spirituală a poveştii, împletită cu contextul istoric. Acţiunea poartă influenţa  Fecioarei Maria, simbolul femeii, al perpetuării, al renaşterii. O poveste a descoperirilor, a schimbării, scrisă frumos, cu multă imaginaţie, care mi-a plăcut foarte mult. Cu siguranţă voi mai citi şi alte cărţi ale autoarei. Albastru pur şi alte titluri ale autoarei pot fi găsite la Târgul Cărţii

 

 

36 de gânduri despre „Albastru pur – Tracy Chevalier

 1. Ce interesant! Am auzit de autoare, am inteles ca acesta este primul ei roman, cel mai cunoscut fiind „Fata cu cercel de perla”. Sunt curioasa cum scrie, abordeaza teme interesante, de multe ori legate de arta, din ce am observat. Multumesc pentru impresii!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Îmi place mult cum scrie! Mai am Făpturi uluitoare şi vreau să mai achiziţionez şi alte titluri. Albastru pur are mai mult un context istoric si religios, voi vedea ce alte teme mai abordeaza. Cu mare drag!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Foarte interesanta cartea! Sa stii ca vesmantul albastru reprezinta partea umana, iar cel rosu-grena partea Dumnezeiasca. De asta doar Iisus are pe deasupra albastru si “langa piele” grena prin toate icoanele.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Interesanta carte! Și mie îmi place foarte mult sa citesc, dar acum nu prea mai am timp.
  Aceste cărți despre vise… foarte supranaturale…îmi plac foarte mult ..
  Când o să mă reapuc de citit o sa caut ” Albastru Pur”…
  Pupici

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s